טיולי חנוכה – להאיר את החושך

 

חוקרים את המערות ואת מחילות החושך

 

אין יותר מתאים מטיולי חושך בחג החנוכה. טיולי החושך מכניסים אותנו מהאור אל חשכת המערה, נדליק לפידים…אמממ..כלומר פנסים…ולאחר מכן נצא שוב אל המאור הגדול שממתין לנו בחוץ. 

 

זהבה קוריס

 

ככל שמתקרב חג החנוכה חג האור, רבים נמשכים לחקור את מערכות מערות המסתור המדהימות, מתפעלים מהתצורות העתיקות ומהפלאים התת-קרקעיים אותם חצבו היהודים בתקופת מרד החשמונאים על מנת לחיות במסתור ולשמר את הזהות והמורשת היהודית שלהם. למרות שהמערות חשוכות, חג החנוכה מזכיר לנו את כוחו של האור, כשאנו חוגגים את נס פך השמן שהבעיר להבה באור עז במשך שמונה לילות. למי שמחפש הרפתקה בתקופת החגים, מסע למערות ישראל בטוח ידליק את החושים ויצית את תחושת הפליאה והיראה של כולנו. הצטרפו אלינו לטיול בשלוש מערות מרהיבות מתקופת מרד בר כוכבא. 

 

זחילה מרתקת בחירבת מדרס וחרבת עתרי

לחובבי ההיסטוריה של עם ישראל, טיול במערות מתקופת החשמונאים המצויות בחורבות מדרס ועתרי בפארק עדולם, הוא חובה מוחלטת. שני האתרים הללו ספוגי משמעות היסטורית, שכן הם מציעים הצצה לעולם העתיק של ישראל. התקופה החשמונאית, שנפרשה מהמאה ה-2 לפנה”ס ועד המאה ה-1 לפנה”ס, התאפיינה בשורה של מלחמות ומרידות בשלטון הרומאי. המערות מתקופה זו מסקרנות במיוחד, שכן שימשו מחבוא למורדים יהודים במהלך מאבקם בשלטון הזר. 

 

חורבת מדרס מציעה למבקרים הזדמנות לחקור את שרידי עיר עתיקה ולדמיין כיצד נראו החיים עבור תושביה. חורבות מדרס מציעות הצצה מרתקת לחייהם של האנשים שאכלסו את אזור זה בישראל לפני למעלה מ-2,000 שנה. 

מאמינים כי במדרס חייתה קהילה משגשגת בתקופת החשמונאים, עם אוכלוסייה של כמה אלפי נפשות. העיר הייתה מרכז חשוב של למידה ותרבות יהודית, ונודעת גם בבעלי המלאכה והאומנים המיומנים שלה. כיום, חורבת מדרס מציעה הצצה מרתקת להיסטוריה העשירה והמורכבת של אזור זה ומשמשת תזכורת למורשת המתמשכת של העם היהודי בישראל. 

האתר מציע לנו לחקור את שרידי היישוב העתיק, לזחול במערות המסתור, לבקר ולהתפעל מהקולומבריום, לתצפת מהפירמידה ועל הדרך ליהנות משלל פריחות עונתיות.

 

חורבת עתרי השוכנת בלב פארק עדולם, בה שוכנים שרידים של עיר עתיקה מתקופת בית שני הכוללים בתי מגורים, בורות מים, מקוואות טהרה, מערות קבורה, מערת התבליטים – מערת קבורה רומית, גת לייצור יין, מחסנים תת קרקעיים ומערות מסתור. המבקרים יכולים לחקור את גם את מערכת המים המרשימה שהעיר הסתמכה עליה להישרדותה. חורבות עתרי מציעות תובנה מרתקת על החיים התרבותיים, החברתיים והכלכליים של היהודים באותה תקופה ומשמשות תזכורת להיסטוריה העשירה והמורכבת של אזור זה.

* ניתן לטייל באזור ברכב, באופניים וברגל. הגיעו עם פנסי ראש ובגדים מתאימים לזחילה. מומלץ להגיע לבקר באתרים בעונת הפריחה הסוף חורפית ובאביב וליהנות גם מנקודות צבעוניות של הפריחה לצד נקודות תצפית מרהיבות החולשות על האזור הקרוב והרחוק. 

 

לאן נגיע ולמה כדאי?

הקלידו באפליקציית הניווט שלכם (פארק עדולם): 

א. חרבת מדרס

ב. חרבת עתרי 

 

כדאי כי – מחכות כאן חורבות של יישוב עתיק, מערות מסתור, קולומבריום, מחילות ומבנים תת קרקעיים מרתקים.

   

אלף המערות בבית גוברין 

מערות בית גוברין, הידועות גם בשם הגן הלאומי בית גוברין – מרשה, זהו אתר ארכיאולוגי חשוב המעניק הצצה מרתקת לחיי העבר באזור. המערות, שנחצבו באבן גיר רכה, שימשו את תושבי האזור במשך מאות שנים למגוון מטרות. המבקרים באתר יכולים לראות תאי קבורה עתיקים, מחצבות תת קרקעיות ועוד מגוון מבנים ומערות מעשה ידי אדם. במערות נמצאות גם מספר תצורות סלע ייחודיות. באזור בית גוברין התגוררה קהילה משגשגת בתקופה ההלניסטית והרומית, וראיות לכך ניתן לראות בקברים רבים ובמבנים נוספים שנחשפו באזור. האזור היה גם מרכז חשוב לייצור שמן זית ויין והמבקרים יכולים ללמוד עוד על היבט זה של ההיסטוריה של האזור במוזיאון שבאתר. בסך הכל, מערות בית גוברין מספקות צוהר מרתק להיסטוריה העשירה והמגוונת של חלק זה של ישראל.

 

לאן נגיע ולמה כדאי?

הקלידו באפליקציית הניווט שלכם: גן לאומי בית גוברין

 

כדאי כי –  ניכנס באתר תל מרשה לאין ספור מערות מרהיבות ביופיין ומרשימות ביותר. הכניסה לאתר הינה בתשלום.

 

ללמוד תלמוד בבית שערים

מערות בית שערים הן אתר ארכיאולוגי משמעותי המציע הצצה להיסטוריה העשירה של האזור הצפוני. המערות, הנמצאות בגליל התחתון סמוך לטבעון ולמושב בית זייד, שימשו כאתר קבורה יהודי מהמאה ה-2 לפנה”ס ועד המאה ה-7 לספירה. המבקרים באתר יכולים לראות רשת של קברים תת-קרקעיים, שרבים מהם מעוטרים בצורה מפוארת בפסיפסים יפים, גילופים מורכבים ותבליטים מצוירים. באתר נמצאים גם מספר סרקופגים, חלקם מעוטרים בכתובות ובמוטיבים דקורטיביים. בנוסף לחשיבותה כאתר קבורה, הייתה בית שערים גם מרכז חשוב של לימוד יהודי בתקופת התלמוד, ולמדו בה רבים מבכירי התקופה. אזור בית שערים היה גם מרכז פעילות חקלאית, כאשר מטעי זיתים וכרמים היו בין הגידולים החשובים ביותר. כיום יכולים המבקרים במערות בית שערים לחקור את הקברים הרבים והמבנים האחרים שנחשפו, ולזכות בהערכה עמוקה יותר למורשת התרבותית וההיסטורית העשירה של חלק זה של ישראל.

 

לאן נגיע ולמה כדאי?

הקלידו באפליקציית הניווט שלכם: גן לאומי בית שערים

 

כדאי כי –  נבקר באתר מרשים ומסודר במיוחד. ניכנס אל מערות קבורה נבקר בבית כנסת עתיק, נטייל בבזיליקה, ניכנס אל מערת סוחרי האריגים וגם נטייל באזורים בעלי משמעות היסטורית מאוחרת יותר כמו פסל אלכסנדר זייד ועוד. 

הכניסה לאתר הינה בתשלום. 



צוות our trip מאחל לכם,

זחילה מהנה ומוארת!



יש לכם שאלה?

מוזמנים לדבר איתנו בכל נושא

אני רוצה שיחזרו אליי

להורדת האפלקציה
לתכנון הטיול הבא שלכם.

 

תפריט נגישות

להורדת האפלקציה
לתכנון הטיול הבא שלכם.