מכבדים את מורשת ישראל: מסע בנקודות הציון ההיסטורית והמורשת של המדינה

 

בואו עמנו לחשוף את עברה המאוחר של ישראל ולגלות את שורשיה מאז קום המדינה: מדריך לחקר אתרי המורשת וההיסטוריה וציוני הדרך של המדינה.

 

זהבה קוריס

 

לישראל היסטוריה צבאית עשירה ומורכבת, עוד מימי קדם. המדינה הייתה מעורבת במספר רב של סכסוכים ומלחמות מאז הקמתה בשנת 1948 וברחבי הארץ ישנם אתרי מורשת קרב רבים המנציחים את האירועים הללו ומכבדים את הקורבנות שהקריבו חיילי ישראל. כמו כן, דמויות ולאתרי מורשת יש מקום נכבד בהקמת המדינה. צאו עמנו לסיור בכמה מאתרי מורשת הבולטים בישראל, במהלכו נדגיש את משמעותם ונציע טיפים לביקור.

 

  1. רמת הגולן

רמת הגולן מהווה אזור נרחב בו התקיימו קרבות קשים במהלך מלחמות ישראל מול הצבא הסורי. רמת הגולן היא אזור אסטרטגי ומשמעותי מבחינה היסטורית, שהייתה אתר קרבות. האזור נכבש על ידי ישראל במהלך מלחמת ששת הימים ב-1967 ומאז נמצא בשליטה ישראלית. כיום, ברמת הגולן נמצאים כמה אתרי מורשת קרב חשובים המנציחים את האירועים שהתרחשו בה ומכבדים את חללי הקרבות. נערוך סיור בכמה מאתרי מורשת הקרב הבולטים ברמת הגולן.

 

אחד מאתרי מורשת הקרב האייקוניים ביותר ברמת הגולן הוא תל פאחר, שהיה מקום מרכזי במלחמת ששת הימים בשנת 1967. באתר קיימת אנדרטה ומיצגים המספרים את סיפור הקרב ואתר כבוד לזיכרון החיילים אשר נלחמו שם. נוכל לחקור את התערוכות והתצוגות האינטראקטיביות המציגות את תולדות הקרב ואת תפקידו של צבא ההגנה לישראל.

 

אתר מורשת קרב נוסף שחובה לבקר בו ברמת הגולן הוא נקודת התצפית בנטל, ממנה נשקפים נופים מדהימים של רמת הגולן הסורית והסביבה. האתר היה מקום מרכזי במלחמת יום הכיפורים בשנת 1973 בו ללמוד על תולדות הקרב.

 

למתעניינים בהיסטוריה ובמורשת הקרב ברחבי הגולן, מומלץ לסייר בין אנדרטאות ואתרי הנצחה הגדודיים וכוחות הלחימה הרבים. כל האתרים מעבירים את סיפור המלחמה ואת תורמתם של הכוחות הלוחמים תוך הקדשת מקום הנצחה לזכר הנופלים. נוכל לחקור את אתרי הזיכרון וממצאי החוץ המציגים את תולדות המלחמה ואת תפקידו של צה”ל.

 

רמת הגולן היא אזור בעל משמעות אסטרטגית והיסטורית בישראל, בו מצוי מספר רב של אתרי מורשת קרב חשובים המנציחים את האירועים אשר התרחשו בו ומכבדים את הקורבנות שהקריבו חיילי ישראל. 

 

  1. מערת הפלמ״ח במשמר העמק

מערת הפלמ”ח בקיבוץ משמר העמק היא אתר מורשת קרב ייחודי וחשוב בישראל. המערה ממוקמת בגבעות הקיבוץ. המערה שימשה כמקום מסתור ואימונים של הפלמ”ח, הכוח הלוחם המובחר של היישוב היהודי לפני הקמת המדינה. במלחמת העצמאות מילא הפלמ”ח תפקיד מרכזי בהגנת הקיבוץ, והמערה שימשה כמרכז פיקוד ומחסן נשק. כיום, הוסבה המערה למוזיאון המספר את סיפורו של הפלמ”ח ותפקידו בהקמת מדינת ישראל. המבקרים יכולים לחקור את המערה וללמוד על ההיסטוריה של הפלמ”ח ומלחמת העצמאות באמצעות תערוכות ותצוגות אינטראקטיביות. מערת הפלמ”ח היא אתר משמעותי המציע הצצה לתולדות הפלמ”ח ובהחלט מומלץ לביקור למתעניינים באתרי מורשת מיוחדים בישראל.

 

  1. מחנה המעפילים בעתלית 

מחנה העצירים בעתלית, המכונה גם מחנה המעפילים בעתלית, הוא אתר היסטורי חשוב, הקשור לתולדות העלייה הבלתי ליגאלית ארצה בתקופת המנדט הבריטי. המחנה הוקם בשנות ה-40, והוא שימש למעצר עולים יהודים שניסו להיכנס לארץ באופן בלתי חוקי. פליטים יהודים רבים ברחו מאירופה במהלך מלחמת העולם השנייה וניסו להגיע לישראל, אך נתפשו על ידי השלטונות הבריטיים ונעצרו במחנה. המחנה פעל עד שנת 1948 ושימש למעצרם של למעלה מארבעים אלף מעפילים, רבים מהם ניצולי השואה. כיום משמש מחנה העצירים בעתלית כאתר מורשת ומוזיאון, בו יכולים המבקרים ללמוד על תולדות העלייה היהודית הבלתי ליגאלית לישראל בתקופת השלטון הבריטי ועל קורותיהם של העולים שנעצרו במקום. במוזיאון מיצגים ותצוגות אינטראקטיביות הממחישות את תנאי החיים במחנה ואת סיפורי העולים. זוהי הזדמנות ייחודית להבין את חווית הפליטים היהודים בתקופת מלחמת העולם השנייה ואחריה וזהו אתר מרתק למתעניינים בהיסטוריה של ההעפלה לארץ ישראל.

 

  1. בית חנה סנש בקיבוץ שדות ים

בית חנה סנש הוא אתר היסטורי חשוב הממוקם בקיבוץ שדות ים. בית חנה סנש  מוקדש לזכרה של הצנחנית והמשוררת חנה סנש. סנש נולדה בשנת 1921 בהונגריה, עלתה לישראל והצטרפה אל קיבוץ שדות ים כחברת קיבוץ. חנה סנש נשלחה להונגריה עם עוד ששה צנחנים בעיצומה של תקופת השואה ובהיותה בת 23 נתפסה עם חבריה הצנחנים, עונתה והוצאה להורג. כיום משמש בית חנה סנש כאתר מורשת ומוזיאון, בו יכולים המבקרים ללמוד על יומנה המרתק אותו ניהלה, מכתביה הרבים, מחזה ושירים אותם כתבה. 

 

  1. בית בן גוריון

בית דוד בן גוריון הוא הבית בו התגורר דוד בן גוריון עם רעייתו פולה בעיר תל אביב. זהו מקום מגוריו לשעבר של דוד בן גוריון, מהדמויות הבולטות בתולדות ישראל ומהאבות המייסדים של מדינת ישראל. הוא כיהן כראש הממשלה ושר הביטחון הראשון של ישראל, ומילא תפקיד מכריע בהתפתחותה המוקדמת של המדינה. הבית, שנבנה בשנת 1934, היה ביתם של דוד בן גוריון ומשפחתו במשך שנים רבות והוא שימש גם כמשרד ומקום מפגש לאומי. כיום משמש הבית כמוזיאון ואתר מורשת, בו יכולים המבקרים ללמוד על חייו, על מורשתו של דוד בן גוריון ותפקידו בתולדות ישראל. במוזיאון מוצגים חדרי הבית על חפציו האישיים, התצלומים והמסמכים של דוד בן גוריון, וכן מציגים את ההיסטוריה של הבית ומשמעותו. זוהי הזדמנות ייחודית להבין את חייו ומורשתה של אחת הדמויות החשובות בהיסטוריה הישראלית. בית בן גוריון מהווה אתר מרתק למתעניינים בהיסטוריה של הקמת מדינת ישראל ואבותיה המייסדים. האתר הינו פתוח לכל ללא עלות, ניתן לקבל הדרכה קולית גם היא ללא עלות. 



לישראל היסטוריה ותיקה  ויש בה אינספור אתרי מורשת קרב המצויים ברחבי הארץ, מנציחים את האירועים ומכבדים את חללי מערכות ישראל. בד בבד, הארץ רצופה דמויות היסטוריות משמעותיות אשר תרמו רבות למורשת והזיקה לארץ ישראל. המסע שלנו עובר בין קמצוץ של אתרים למורשת קרב ובין אתרים בודדים הקשורים לדמויות ואירועים הקשורים במורשת. 

 

 צוות our trip מאחל לכם,

סיור מורשת מועיל!

יש לכם שאלה?

מוזמנים לדבר איתנו בכל נושא

אני רוצה שיחזרו אליי

להורדת האפלקציה
לתכנון הטיול הבא שלכם.

 

תפריט נגישות

להורדת האפלקציה
לתכנון הטיול הבא שלכם.